Stressz és szájhigiénia – mik az összefüggések?

Stressz és szájhigiénia – mik az összefüggések?

Sajnos nagyon kevesen vannak olyan szerencsések, akik azt mondhatják, az életük teljesen stresszmentes. A mindennapi rohanás és feszültség azonban az egészségünkre is kihat, nem csak az életünk általános minőségére.

Rövidtávon megeshet, hogy fájni kezd a fejünk, izmaink görcsölnek, gyomorproblémáink lesznek. Hosszútávon azonban még rosszabb a helyzet, az olyan jellemző tünetek, mint a hajhullás mellett ugyanis kialakulhatnak fogászati problémák is.

Az emocionális stressz gyakran összefüggésbe hozható az ínybetegségekkel. Ugyanakkor, ha a mindennapos aggodalmak átveszik az irányítást életünk felett, nehéz kontroll alatt tartani az olyan egyszerű dolgokat is, mint a mindennapos fogápolás, illetve az egészséges étrend megtartása, így hosszútávon ezek hiányától kialakulhat fogszuvasodás és ínygyulladás is.

Kutatók már azt is bebizonyították, hogy az összefüggés biológiai: stresszhatás alatt a szervezet kortizolt termel, ami serkenti a gyulladást, és ínybetegséghez vezethet.

Természetesen szakorvosaink ilyenkor is rendelkezésre állnak, és segítenek visszanyerni egészséged, de fontos hangsúlyoznunk, hogy mindig szánj időt a pihenésre, akkor is, ha csak napi pár percben tudsz lazítani, valamint sose feledkezz meg a napi fogápolásról!