Igaz vagy hamis: A cukormentes rágó segíthet megelőzni a fogszuvasodást, és a rossz lehelet kialakulását?
Bár kevesen tudják, a rágózás szokása a Majáktól ered, akik annak idején fák darabjait szárították ki és rágták annak érdekében, hogy fogaikat tisztítsák, és csökkentsék az éhség érzetét.
Napjainkban számtalan okból rágóznak az emberek: van, aki a stresszt akarja így csökkenteni, van, aki a leheletét frissíti vele és előfordul olyan is, aki pusztán szereti, ezért hozzászokott.
Gyakran teszik fel a kérdést, hogy mennyire egészséges szokás ez, az igazság azonban az, hogy amíg a rágó cukormentes, számtalan haszna van:
- segít beindítani a nyáltermelést, ami hozzájárul a fogszuvasodás megelőzéséhez,
- tisztítja a fogak felületét (nem váltja ki a fogmosást!),
- ideiglenesen megszabadít a kellemetlen szájszagoktól,
- csökkenti a szorongást és a stresszt,- növeli az éberséget és koncentrációt.
Ahogy minden másban, természetesen azonban a rágózásban sem szabad átesni a ló túloldalára, hiszen a folyamatos rágás túlzottan meg tudja erőltetni az állkapocs izmait.