Hogyan vegyük rá gyermekünket a fogmosásra?

Hogyan vegyük rá gyermekünket a fogmosásra?

A gyerekek sokszor vonakodva állnak a fogmosáshoz, szülőként pedig kifejezetten kihívás lehet napi kétszer is rávenni őket. Az egészséges fogápolási szokások kiskori kialakítása nem csak elengedhetetlen, de hosszútávon rendkívül hasznos is, hiszen a gyerekek a rutin kialakulásának köszönhetően később is vigyáznak majd fogaikra egész életükön át.

Íme néhány tipp, hogyan veheted rá a kicsiket könnyebben a fogak megfelelő tisztítására:

  • Moss velük együtt fogat: a gyerekek szeretik utánozni a felnőtteket, így ha azt látják, hogy szüleik is napi kétszer fogat mosnak, ők is könnyebben bevonhatóak. Ugyanez igaz a fogselymezésre is, minél kisebb korban látják, hogyan csinálják szüleik, annál könnyebben megtanulják ők is használni. Így a közös családi fogmosás egy szórakoztató programmá válhat!
  • Tedd érdekessé számukra: ma már számtalan videó elérhető a YouTube-on, melyben ismert rajzfilmfigurák mutatják be a helyes fogmosást lépésről lépésre. Kapcsold be valamelyiket fogmosás közben, így a kicsinek is szórakoztató és érdekes lesz ez a pár perc.
  • Tegyétek játékossá: kérd meg gyerekedet, hogy képzelje azt, éppen oroszlán, így száját jó nagyra nyitja és sokkal könnyebben hozzáfér a hátsó fogakhoz is, miközben önfeledten szórakozik. Mesélhetsz neki történeteket arról, miért fontos, hogy az ételmaradékok és baktériumok ne maradjanak a fogakon, különben fogszuvasodást okozhatnak – a lényeg, hogy kreatívan ágyazd mesékbe a tudást, így az számára is izgalmas és jópofa lesz.
  • Válaszd a megfelelő eszközöket: a gyerekek számára sokféle izgalmas fogkefe és fogkrémvásárolható napjainkban a boltokban, legyen a kedvence akár Batman, akár a Barbie-k vagy a Minionok. Az ilyen készülékek számukra is sokkal izgalmasabbá teszik a fogmosást. A megfelelő rutin korai kialakításának köszönhetően a gyerekek később is mindig megfelelően gondoskodnak majd fogaikról.