Hogyan hatnak mindennapi szokásaid a fogaid egészségére?

Hogyan hatnak mindennapi szokásaid a fogaid egészségére?

Mindannyiunk életében megvannak olyan kialakult szokásaink, melyek hatással vannak egészségünkre is. Nem kivétel ez alól fogaink állapota sem, hiszen számos olyan szituáció fordul elő napjaink során, amellyel tehetünk fogaink egészségéért.

Melyek ezek, és mire figyeljünk oda?

  • Étkezés: a gyorsételek még mindig nagy népszerűségnek örvendenek, holott egészségtelen zsírok és szénhidrátok találhatóak bennük. Amennyiben minimális mennyiségben fogyasztasz ilyen ételeket, csökkented a szívbetegségek, az elhízás és a cukorbetegség esélyét, ezáltal a megelőzheted a fogászati problémákat is.
  • Folyadékbevitel: az előző ponthoz hasonlóan a szénsavas üdítők is negatívan befolyásolhatják fogaink egészségét, ugyanis fogszuvasodást és ínyproblémákat okozhatnak savas PH-értékük és magas cukortartalmuk miatt. Ugyanide sorolhatóak az alkoholos italok, melyek elszínezik fogainkat, szájszárazságot és májproblémákat okozhatnak. Mindig figyelj oda a mennyiségre!
  • Fogápolási szokások: a megfelelő mennyiségű és minőségű fogmosás hiánya nem csak rossz leheletet, de szájüregi fertőzéseket és fogvesztést is okozhat. Bárhol is vagy, sose feledkezz meg a napi kétszeri fogmosásról és nyelved megfelelő tisztításáról.
  • Dohányzás: a fogak elszíneződéséhez, kellemetlen lehelethez és csökkent ízérzethez vezethet, emellett csökkenti a test gyógyító képességét is.
  • Alvás: a stresszes élethelyzetek következtében sokan nem tudnak aludni, vagy éjszaka küzdenek káros szokásokkal (pl. fogcsikorgatás). A kialakult alváshiány hosszútávon még több stresszhez és problémához vezethet.

Ahhoz, hogy megőrizd egészséges életmódod, szánj egy kis időt mindig magadra (legyen szó akár meditálásról, akár egy nagy sétáról), amíg kizárod a stresszt, és persze sose feledkezz meg a megfelelő fogápolásról.