Gyógyszerek és étrendkiegészítők: hogyan hatnak a fogakra?

Gyógyszerek és étrendkiegészítők: hogyan hatnak a fogakra?

Amikor betegek vagyunk és az orvosunkhoz fordulunk az adott egészségügyi panasszal, az esetek többségében néhány recept kíséretében távozunk a rendelőből. Annak ellenére, hogy ezek a készítmények gyógyítani hivatottak a különböző betegségeket, a mellékelt tájékoztatókból kiderül, hogy a pozitív hatások mellett hányféle mellékhatással számolhatunk.

A gyógyszerek befolyásolhatják a májunk, a vesénk, a szívünk, a tüdőnk vagy bármely más szervünk működését, igaz, nem mindenkire vannak ugyanolyan hatással. Vannak, akik nem tapasztalnak semmit, mások pedig nemcsak egy, de akár több mellékhatástól is szenvedhetnek.

Hogyan hatnak a fogainkra a gyógyszerek?

Talán még nem gondoltál bele abba, hogy a szájon keresztül fogyasztott gyógyszerek, milyen remek környezetre találnak a szájüregben. A meleg és nedves környezet igazi paradicsom a hatóanyagok és a baktériumok számára, így nem csoda, hogy például a poralapú inhalálószerek maradékai a fogon megtapadva gyakran váltanak ki fogszuvasodást.

Amennyiben egy kezelés intenzív antibiotikumkúrát ír elő, szintén kérdéses a kimenetel: bár a betegség javulásnak indul, az antibiotikumban lévő anyagok elpusztítják a szájban lévő hasznos, az emésztés elősegítéséért felelős baktériumokat. Emiatt azonban a gombák elszaporodásának kockázata nő meg.

A fog esztétikája is csorbát szenvedhet, a fluor tabletta például fehér foltokat hagy a fogakon, míg a cseppekben adagolt vaskészítmény barnás színezetet adhat a rágófüleletnek. De a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, illetve az ibuprofent tartalmazó készítmények is gyakran okoznak szájszárazságot és csökkent nyálelválasztást.

Ezen felül, nemcsak az állapotos nők szembesülhetnek az ínygyulladással, hanem azok is, akik fogamzásgátlót szednek. Persze nemcsak a gyógyszerek, de a vitamintabletták is okozhatnak meglepetéseket. Azt például tudtad, hogy az olyan savas hatású tabletták, mint amilyen a C-vitamin is, gyakran vezetnek el afta kialakulásához?

Azt, hogy az egyes gyógyszerekre és étrendkiegészítőkre hogyan fog reagálni a szervezetünk, nagyon ritkán tudjuk megjósolni. Ezért különösen fontos odafigyelni szervezetünk jelzéseire egy gyógyszeres kezelés vagy új vitamintabletta kipróbálása során. Feltétlenül utána kell járni a problémának, de természetesen a megfelelő szájhigiénia sem elhanyagolható tényező. Ha jól mosunk fogat, akkor számtalan, a szájüreget, a szájnyálkahártyát és a fogakat támadó veszélyes helyzetet megelőzhetünk.