Fogtályog a szájban – mi ez és hogyan alakul ki?

Fogtályog a szájban – mi ez és hogyan alakul ki?

A fogtályog egy kellemetlen és fájdalmas tünet, melynek további elhanyagolása veszélyes következményekkel járhat. Amennyiben a jelek alapján te is magadra ismersz, ne habozz tovább: mielőbb keresd fel a fogorvosodat!

Mi a fogtályog és hogyan alakul ki?

A fogtályog gyakorlatilag a fog gennyes gyulladása, illetve a gyulladás következtében létrejövő gennygóc. Alapvetően akkor alakulhat ki, amikor bizonyos kórokozóknak – például baktériumoknak – sikerül bejutniuk a fog belsejébe, ahol kezdetét veszi a fertőzés.

Amikor ez a cseppet sem kellemes hódító út elérkezik a fog gyökeréhez, a kórokozók hatására foggyökér-gyulladás alakul ki az érintett területen, majd az elpusztult baktériumok és elhalt szövetekből gennyes góc képződik. Ez a fogtályog, ami egyébként nemcsak a fogakat, de a szájüreg más részeit – például a nyelvet vagy az ínyt – is érintheti.

A fogtályog kialakulását olyan tényezők segítik, mint:

  • a fog sérülése, például repedés vagy törés formájában,
  • kiesett vagy meglazult fogtömés,
  • fogszuvasodás,
  • fogágybetegség.

Honnan tudhatod, hogy fogtályoggal van dolgod?

Mint minden más betegségnek, úgy a fogtályognak is számtalan tünete van. Ezek közé tartozik például az érzékeny fog, a duzzadt arc, az íny kellemetlen feszülése és rajta a duzzanat megjelenése, a hőemelkedés és a láz – mint a gyulladásra adott válaszreakció –, valamint a jelentős mértékű fájdalom.

Hogyan kezelhető a fogtályog?

Az állapot súlyosságától függően több kezelési módja is lehet a fogtályognak. Ezek közé tartozik például a gyökértömés, a foghúzás és a műtéti beavatkozás is, de első körben minden esetben a kiváltó okot kell orvosolni.

Fontos, hogy ne élj együtt a fájdalommal és a fogtályoggal: ha nem kapsz megfelelő kezelést, nemcsak a fogvesztéssel nézhetsz szembe, de akár a szepszis vagy más fertőzések kialakulásának veszélyével is.