Ezért kell legalább 8 hetente cserélni a fogkefét

Ezért kell legalább 8 hetente cserélni a fogkefét

Ha te is a ragyogó fehér és egészséges mosolyra törekszel, ajánlott legalább 8 hetente cserélni a fogkefédet. Érdekes, hogy amíg az élelmiszerekre vagy az egyes kozmetikumokra írt szavatossági időt szinte betű szerint követjük, a fogkefénkkel kapcsolatban már hajlamosabbak vagyunk megfeledkezni az ajánlott használati időről.

Pedig a gyakori fogkefe-csere hátterében több ok is húzódik. Nem elhanyagolható tény, hogy rendszeres használat mellett a fogkefe sörtéi néhány hét alatt még akkor is tönkre mennek, ha nem dörzsöljük velük nagyon erősen a fogainkat. Folyamatos használat mellett azonban a fogkefénk sörtéi meggyengülnek és elkezdenek szétállni, így nem is fogják tudni betölteni az eredeti funkcióikat.

Ajánlott még egy-egy beteges időszak után is cserélni a fogkefénket, hiszen a fogkefe sörtéi között esetlegesen megmaradó kórokozók fertőzésforrássá válhatnak. Ráadásul, ha például a lázzal együtt járó betegségek során gyakrabban cseréljük az ágyneműnket is, akkor a fogkefénket is megilleti ez a bánásmód.

Akkor is érdemes beiktatni a fogkefecserét, ha úgy érzed az utóbbi időben kicsit elhanyagoltad ezt a remek fogápoló eszközt. Például nem olyan helyen tároltad, ahol a használat után meg tudott száradni, vagy öblítés nélkül tetted vissza a pohárba. Ahhoz ugyanis, hogy a fogkefe tehesse a dolgát, róla is megfelelően kell gondoskodni.

Szerencsére ma már kaphatók olyan profi fogkefék, amelyek különböző színkódok segítségével hívják fel a figyelmedet arra, hogy az intenzív használat túlságosan igénybe vette a sörtéket. Emellett pedig sok elektromos fogkefe is magától jelzi, ha eljött az ideje fejcserének.