Ez a 3 leggyakoribb fogászati problémák terhesség idején

Ez a 3 leggyakoribb fogászati problémák terhesség idején

A várandósság számtalan változást idéz elő a női testben, hiszen a folyton változó hormonszintek többek között a száj és a fogak egészségére is hatással lehet. Éppen ezért ajánlott a terhesség előtt és a terhesség alatt is legalább egyszer felkeresned a fogorvosod, hogy ellenőrizze: minden rendben van-e odabent.

A terhesség ideje alatt ezekkel a fogászati problémákkal szembesülhetsz a leggyakrabban:

  1. Lazábbá válnak a fogak: érdekes tény, hogy a fogaid a terhesség alatt a magasabb ösztrogén és progeszteron szint miatt még akkor is meglazulhatnak, ha különben egészséges a fogínyed.
  2. Daganatok a szájban: nyugodj meg, ezek nem rákos csomók, hanem úgynevezett apró terhességi daganatok, amik a fogak között alakulnak ki. A tapasztalat azt mutatja, hogy a leggyakrabban a második trimeszterben jelennek meg, de nem veszélyesek és a kicsi megszületése után akár maguktól is felszívódhatnak. Jellemző tünetük lehet egyébként az enyhe vérzés.
  3. Ínygyulladás: ez a jelenség szintén a hormonszintek változásaira vezethető vissza. Mivel a várandósság során növekedik a hormontermelés, az ínyben fokozódik a vérkeringés. Ez ínygyulladáshoz vezethet és növelik az ínyvérzés kockázatát. Emellett még a lepedék felhalmozódásának is megágyaz a helyzet, ami a bakteriális fertőzések kockázatát fokozza.

Ha a fenti problémák bármelyikét tapasztalod, mindenképpen keresd fel a fogorvosodat és konzultáljatok. Egyébként napi kétszeri fogmosással és egészséges táplálkozással, valamint főként az édes, cukros ételek-italok visszafogásával megelőzhető a probléma.