Éber szedáció: ami a fogorvosoktól való félelmen is segíthet

Éber szedáció: ami a fogorvosoktól való félelmen is segíthet

Sokakat a fogorvostól és a fogorvosi beavatkozásoktól való félelem, illetve pánik tart vissza nemcsak a rendszeres fogorvosi ellenőrző vizsgálatoktól, de a konkrét fogászati panaszok kivizsgálásától is.

Ennek a fóbiának hosszú távon azonban igencsak káros hatása lehet a szájüreg és így benne a fogak egészségére nézve is. Kínzó fájdalommal együttjáró gyulladások és fogvesztés – ez csak kettő a sok közül. De mit lehet tenni annak érdekében, hogy ne féljünk beülni a fogorvosi székbe?

Az egyik leghatékonyabb megoldás: az éber szedáció

Sok páciensben a gyökérkezelés, a foghúzás, a csontpótlás, egy implantátum beültetése vagy bármely olyan eljárás, amely félelmet, illetve viszolygást kelt.

Ezek leküzdésére az éber szedáció kockázatmentes megoldás lehet. Éber szedáció során a páciensben egy nyugtató hatású és vénásan beadható gyógyszer oldja a feszültséget és a szorongást. Ez nem igaz, fájdalomcsillapító ugyanúgy kell!

E negatív élmények helyét egy kellemes, mondhatni bódult állapot veszi át, de fontos szempont, hogy a páciens még ekkor is képes együttműködni a fogorvossal. Egyéntől függően egyébként az is előfordulhat, hogy a páciens elalszik a szedáció során.

Mennyire biztonságos az éber szedáció?

Az éber szedáció biztonságos, hiszen rendelőinkben például minden beavatkozást egy előzetes és személyes egészségügyi állapotfelmérés előzi meg, ami kiszűri azt, hogy alkalmas-e a páciens az éber szedációra.

Az éber szedáció napján emellett vérnyomásmérésre és pulzusvizsgálatra is sor kerül, amennyiben rendben vannak az értékek, csak akkor kerül sor a szedatív anyag vénán keresztüli beadására.

Hogy kiknek előnyös az éber szedáció?

Azoknak a pácienseinknek, akikre például hosszabb beavatkozás vár, vagy akik annyira félnek és szoronganak a fogorvostól, illetve a fogászati kezelésektől, hogy másképpen nem mernék alávetni magukat. De azon pácienseknek is remek szolgálatot tesz, akik vagy a szikétől félnek. A bódító szert is tűvel adják be!