A leggyakoribb fogászati betegségek

A leggyakoribb fogászati betegségek

A munkahelyi stressz, a rohanás közben bekapott falatok, a kapkodás mind-mind kihatnak fogaink egészségére. Ha megfeledkezünk a megfelelő ápolásról, hosszú távon nem csak szánk, általános egészségünk bánthatja.

Fontos tisztában lennünk vele, melyek a leggyakoribb betegségek, hogy időben elkerülhessük azok kialakulását, és kérhessük fogorvosunk segítségét.

  • Lyukas fogak: a cukros és savas ételek és italok, a fogmosás hiánya, a fogselymezés kihagyása előbb-utóbb mind ide vezetnek. Fontos tehát, hogy a problémát még azelőtt megelőzzük, mielőtt a szuvasodás a fog idegéhez érne, és maradandó kárt okozna fogsorunkban.
  • Ínygyulladás: a vérző piros íny, az érzékeny fogak és a rossz lehelet árulkodó jelek lehetnek, figyelj rájuk oda! Hosszú távon sajnos íny visszahúzódást és csontveszteséget is okozhatnak.
  • Kellemetlen szájszag: a nem megfelelő száj-higiéné elsődleges jele, melytől az emberek 40%-a szenved. Fokozottan figyelj oda az alkohol, dohányzás mérséklésére, és a fogak megfelelő tisztítására.
  • Bruxizmus: a fogcsikorgatás már gyerekkorban is kialakulhat, akár extrém koncentráció közben is. Hosszútávon kárt tehet a rágó izmokban és természetesen a fogakban is, így fontos időben felismerni és védekezni ellene.

Az egészséges étrend, a megfelelő fogápolás és a rendszeres fogászati ellenőrzés a legjobb megoldás arra, hogy ezeket a problémákat elkerüljük.