A hiányzó fog hatásai – miért ne hagyd pótlás nélkül?

A hiányzó fog hatásai – miért ne hagyd pótlás nélkül?

A fogvesztés semmiképp sem figyelmen kívül hagyható téma, hiszen nem csak esztétikai hatása van, befolyásolja az étkezést, így hosszútávon az életminőséget is.

Íme 6 indok, ami miatt feltétlenül fontos, hogy gondoskodj a pótlásról, amennyiben neked is van hiányzó fogad:

  1. 1. Csontvesztés: a hiányzó fog helyén a csont rágás és harapás hiányában elkezd felszívódni, így csökken az állkapocs csonttömege.
  2. 2. A fogak elcsúszhatnak: mivel nincs „szomszédjuk”, ami a helyükön tartsa őket, a megmaradt fogak elmozdulhatnak a helyükről.
  3. 3. Krónikus fejfájás: az előző pontban említett csúszkálás következtében kiegyensúlyozatlanná válhat a rágás, ami hosszútávon nyomást gyakorol az állkapocs ízületére, és fejfájáshoz vezet.
  4. 4. Megváltozott arcvonások: a hiányzó fog miatt beeshet az arc, elkezdhetnek ráncok kialakulni a száj környékén.
  5. 5. A beszéd helytelensége: bizonyos fogak hiányában nem tudunk adott hangokat képezni a szánkkal, így előfordulhat, hogy szavak helyett csak fütyülő hangot hallunk.
  6. 6. Nem megfelelő táplálkozás: hosszútávon az ember diétáját is befolyásolja a hiányzó fog, hiszen a rágás nehézségének következtében hajlamos egyszerűbben fogyasztható ételeket választani, ezzel monotonná téve az étkezést.

A fogpótlási lehetőségekről bővebben tájékozódhatsz weboldalunkon:

https://www.mindentment.hu/fogpotlas

MindentMent fogászati rendelők