Miért fontos a fogkő eltávolítása?

Miért fontos a fogkő eltávolítása?

A kellemetlen lehelet és az elszíneződött fog csupán kettő a fogkő kellemetlen következményei közül. Mindazonáltal nemcsak esztétikai probléma, hanem komoly károkat tehet a szájüregben, főként a fogakat és az ínyt illetően.

De mi a fogkő pontosan és hogyan alakul ki?

Gondoltad volna, hogy minden az étkezéssel kezdődik? Evés és ivás után ugyanis működésbe lépnek a szájban lévő baktériumok és fokozódik a nyáltermelődés is. Ennek egyik – nem kívánt – következménye többek között az, hogy lepedék képződik a fogakon.

Ezek a plakkok lehetnek sárgás színűek, fehérek vagy akár színtelenek is, utóbbi esetben akkor érzed őket, amikor a nyelveddel végigsimítasz a fogad felületén és érdes, kellemetlen lesz a fog felülete.

Abban a szerencsés esetben, ha odafigyelsz a reggeli és esti fogmosásra, illetve a szájhigiéniád megfelelő, ezek a plakkok fogmosás segítségével viszonylag könnyedén eltávolíthatók. Akkor viszont, ha elhanyagolod a fogmosást a fog felszínén maradt lepedék kölcsönhatásba lép a nyálban lévő kalcium-kloriddal és magnézium-kloriddal, így az megkeményedik „kővé változik” a fog felszínén.

Az ördögi kör pedig tovább tágul, hiszen a fogkő felületére még több lepedék tapad majd rá, ami sajnos újabb réteg fogkövet eredményez. A fogkő egyébként jellemzően a felső oldalsó kisőrlők és nagyőrlők külső felületein, valamint az alsó metszőfogak belső, nyelv felőli részén alakulnak ki, tehát azokon a fogakon, amelyek aktívabb szerepet játszanak a táplálék feldolgozásában és ahol a nyál a szájüregbe kerül.

Az elhanyagolt szájhigiénia mellett azonban vannak olyan tényezők, amelyek növelik a fogkő kialakulásának kockázatát. Ezek közé tartozik például a dohányzás, de a fogszabályozáson át nem esett, rendezetlen fogsor is.

Hogyan lehet orvosolni a már kialakult fogkövet?

Mivel a fogkő nemcsak a mosolyunkat vagy a leheletünket teszi kellemetlenné, hanem a fogínygyulladásnak és a fogágybetegségnek is megágyazhat, nem érdemes kezeletlenül hagyni a problémát.

Szerencsére a fogkő-eltávolítás segítségével újra visszanyerheted fogaid egészségét, a csábító mosoly pedig a jóleső ráadás. A fogkő-eltávolítás ráadásul egy mindössze 30 perces és fájdalommentes és biztonságos ultrahangos kezelés, melynek során a 27.000-37.000 Hz frekvenciájú rezgéssel észrevétlenül leválasztjuk a fogkövet a fogfelszínről. Ezután következik a puha kefés polírozás, ami a fogfelszín simaságáról gondoskodik úgy, hogy közben sem a fogzománc, sem a fogíny nem fog megsérülni.