Mi a fogászati csontpótlás és milyen esetekben lehet rá szükség?

Mi a fogászati csontpótlás és milyen esetekben lehet rá szükség?

Lehet, hogy első olvasásra kissé bizarrnak tűnik az elnevezés, de a csontpótlás egy létező szájsebészeti eljárás. Persze nem ez a leggyakoribb, de vannak olyan fogászati kezelések, amelyek sikeréhez egyszerűen elengedhetetlen pótolni az „anyagot”.

De mit is nevezünk fogászati értelemben csontpótlásnak?

Csontpótlásnak tekinthetünk minden olyan beavatkozást, melynek célja a csont térfogatának növelése, illetve új csont képződése, a regeneratív eljárásoktól kezdve, a parodontális műtétekig bezárólag.

Az adott helyzettől és állapottól függően többféle technika, illetve csontpótló anyag is a szakemberek és pácienseink rendelkezésére áll. Természetesen attól függően, hogy például az arcüreg emelése vagy az állcsontgerinc szélesítése, illetve magasítása a cél, netán egy esztétikus hídpótlás, vagy esetleg implantátum rögzítéséhez elengedhetetlen a csontmennyiség növelése.

Mikor van szükség csontpótlásra?

Erre a beavatkozásra több esetben is szükség lehet. Például:

  • foghúzás után,
  • különböző szájüregi gyulladások csontleépítő hatása miatt,
  • ha egy másik fogászati kezelés sikeréhez nem elegendő a visszamaradt csont mennyisége (mint például a fentebb említett implantátum behelyezése vagy hídpótlás).

Mennyire biztonságos a csontpótlás?

A szokásos fogászati eljárásokhoz hasonlóan, a csontpótlás is teljes mértékben biztonságos. Nem maradhat el természetesen a korszerű helyi érzéstelenítés, ennek következtében maga a beavatkozás is teljesen fájdalommentes, ráadásul rövid ideig tart.