Bruxizmus: mit jelent és mik a tünetei?

Bruxizmus: mit jelent és mik a tünetei?

Annak érdekében, hogy kiderítsd, te is szenvedsz-e a bruxizmustól, tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket: szoktad csikorgatni a fogaidat akaratodon kívül? Össze szoktad szorítani őket napközben vagy éjszaka? Ha igen, akkor sajnos te is szenvedsz a jelenségtől.

A populáció nagy százalékát érintő parafunkció során a rágóizmok cél nélkül lépnek mozgásba. Ez történhet nappal, de sajnos éjszaka is, amikor a páciens nem is tud róla, hogy mit csinál, így befolyásolni sem tudja tetteit.

A bruxizmust előidéző tényező a tudomány mai állása szerint elsősorban a stressz, de okozhatja a fogak nem megfelelő állása, az alvási szokásaink és a helytelen testtartás is. Enyhébb esetekben a fogakon megjelennek a csikorgatás jelei, súlyosabb helyzetben a fogak extrém módon érzékennyé válnak, akár meg is lazulhatnak. Az állkapocs izmok szintén megfeszülhetnek, az ízületek hosszantartó túlterhelése miatt nehézkessé válhat a száj kinyitása is. Okozhat továbbá fejfájást, szorongást és álmatlanságot.

Amennyiben attól tartasz, téged is érintenek a tünetek, feltétlenül konzultálj szakorvosainkkal, akik segítenek megoldást találni a problémára.