A leggyakoribb fogápolási tévhitek és káros szokások

A leggyakoribb fogápolási tévhitek és káros szokások

Vannak olyan rosszul rögzült tévhitek és napi rutinok, amiket rengetegen beépítenek a mindennapi fogápolási rituáléikba. Annak ellenére, hogy kifejezetten káros hatással lehetnek a fog és a száj egészségére. Ezek közül hoztuk el a leggyakoribb fogápolással kapcsolatos tévhiteket és káros szokásokat. Te elkövetted esetleg valamelyiket?

  1. A rágógumi helyettesíti a fogmosást: bár a cukormentes rágógumi a nyáltermelés fokozásával ugyan kifejezetten jó hatással lehet a szájhigiéniára, hiszen a nyálunk segítségével olyan anyagokat termel a szervezetünk, ami erősíti a fogzománcot. Ennek ellenére a rágógumizás sosem fogja kiváltani rendszeres fogmosást és fogselyem használatot.
  2. Savas ételek gyakori fogyasztása: a fogzománc védelme érdekében érdemes visszaszorítani az olyan ételek és italok fogyasztását, aminek magas a savtartalma. Ellenkező esetben sérülhet a fogzománc, ami később komoly fogászati problémák oka lehet.
  3. A rossz fogak nem kialakulnak, hanem örököljük őket: ez nem igaz, senki nem örökli a rossz fogakat, hanem az elhanyagolt fogápolás és nem kielégítő szájhigiénia okozza a gondot. Bakteriális fertőzéseket és gyulladásokat, amik előbb-utóbb a fogak elvesztéséhez vezethet.
  4. Elhanyagoljuk a megfelelő fluorid bevitelt: a fluoridok fogápolási szempontból nélkülözhetetlenek. Gondoskodnak a fogzománc és így a fogfelszín épségéről, segít a baktériumok elszaporodásának és a fogszuvasodás megelőzésében. Erre egyébként nemcsak a megfelelő tápanyagbevitellel ügyelhetünk, hanem a gondos, aminfluoridot tartalmazó fogkrémválasztással is.
  5. Ráér még a fogorvos: a rendszeres – legalább félévente egyszer megejtett – fogorvosi vizsgálat elengedhetetlen ahhoz, hogy időben kiderüljön, van-e esetleg valamilyen kezelendő fogászati probléma. A kellemetlen tünetek maguktól nem fognak elmúlni és a rossz fogak sem fognak meggyógyulni.