A dohányzás és a fogak: a káros következményeknek se szeri, se száma

A dohányzás és a fogak: a káros következményeknek se szeri, se száma

Tudtad?

A dohányfüst több mint 4000 olyan vegyületet tartalmaz, amelyek a szájnyálkahártyán keresztüli felszívódással kerülnek be a szervezetbe. A káros vegyületek nagy része ráadásul nemcsak a légcsövet és a tüdőt, hanem a szájüreget, a szájnyálkahártyát és a fogakat is károsítja.

Ami igazán szomorú, hogyha megnézed mi van egy doboz cigaretta oldalára írva, csak a töredékét fogod látni a felsorolásnak. Pedig a többezer vegyület között olyanok is megtalálhatók, mint az ammónia, a bután, az aceton, a hidrogén-cianid és persze a nikotin, ami a függőség kialakulásáért felel.

Ezek a dohányfüstben lévő vegyületek többféle módon okoznak súlyos károkat a szájüregben. Többek között felgyorsítják a fogkőképződést, de aktívan hozzájárulnak a fogágybetegség kialakulásához is, ami – ahogy azt korábban már említettük- végeredményben a fogak meglazulásához, legrosszabb esetben pedig kieséséhez is vezethet.

Gyakorlatilag kimondhatjuk, hogy a dohányzás nem sikkes és nem menő pótcselekvés, hiszen negatív hatásai túlnyomó többségben vannak. Teljesen leépítik a szájüreg védekező mechanizmusait, így nemcsak a dohányzás, de más kórokozók, betegségek előtt is szabaddá válik a pálya.

Jó, ha tisztában vagyunk vele: minden egyes szál cigaretta kockázat!

A sárgás-barnás árnyalatra színeződött fogsor és a kellemetlen szagú lehelet csak a kezdet a kellemetlen következmények között. Korábban tudósok már kimutatták, hogy napi 6-10 szál cigaretta elszívása elegendő lehet ahhoz, hogy a háromszorosára növelje a fogágybetegség kialakulásának kockázatát, míg 5 napi szál cigaretta a tízszeresére növeli a rosszindulatú szájüregi daganatok kialakulásának esélyét.

Ha a minimálisra szeretnéd csökkenteni a dohányzás káros következményeit, az egyik legjobb dolog, amit tehetsz: a leszokás, rengeteg életveszélyes anyagtól kíméled meg így a szervezetedet. Amennyiben ez nem menne annyira egyszerűen, figyelj oda a reggeli és az esti, egyenként legalább 2-3 perces fogmosásra, a fogselyem és a szájvíz használatára, valamint a táplálkozásodra.

Alakítsd át úgy az étrendedet, hogy az minél több antioxidánst tartalmazzon és bővelkedjen A-, C- és E-vitaminokban. Fontos, hogy lehetőleg ezeket ne étrendkiegészítők vagy vitamintabletták formájában vidd be a szervezetedbe, hanem zöldségek és gyümölcsök fogyasztása által. Amellett, hogy így a bennük lévő rostanyagokat is hasznosítani tudja a szervezet, sokkal hatékonyabban fejtik ki jótékony hatásukat.