6 ok, amiért rossz illatú lehet a leheleted és amit tehetsz ellene

6 ok, amiért rossz illatú lehet a leheleted és amit tehetsz ellene

A kellemetlen szájszag sokunk életét megkeseríti, ennek ellenére a legtöbben még azt sem tudják, hogy miért alakult ki. Sajnos vannak olyan alkalmak, amikor a rossz szájszag egy-egy betegség kísérőjelensége

Ilyen betegségek többek között:

  1. Az emésztőrendszeri betegségek: amikor a gyomorban vagy nyelőcsőben, illetve a szájban található különböző baktériumok, gombák, esetleg daganatok okozzák a kellemetlen szájszagot. De akár a gyomorégés is lehet a ludas.
  2. Légúti megbetegedések: az orrt, a szájat, a garatot és a tüdőt támadó betegségek – mint amilyen a tüdőgyulladás, a hörghurut vagy egy nátha – szintén okozhatnak kellemetlen szájszagot.
  3. A mandulák és a szájnyálkahártya betegségei: vannak olyan baktériumok – például a streptococcus – amelyek mandulagyulladást okoznak. Ez a vírusos állapot pedig szintén a büdössé teszik a leheletet.

A betegségeken kívül azonban a száj- és foghigiénia, valamint a fogak egészsége sem elhanyagolható tényező, ha a kellemetlen szájszagról van szó:

  1. Nem megfelelő szájhigiénia: a fogmosás és fogápolás hanyagolása sajnos szabad teret enged a szájban lévő baktériumok, illetve gyulladások elszaporodásának. Így a rendszeres fogmosás hiánya előbb-utóbb rossz lehelethez vezet.
  2. Ínygyulladás: a fogainkat támadó baktériumok az ínyünket sem kímélik és az itt kialakuló gyulladás egyik következménye a fogágybetegség. Ennek velejárója többek között a kellemetlen szájszag.
  3. Szájszárazság: vannak olyan betegségek – például a diabétesz – amelyek csökkentik a nyáltermelést, de a dohányzás és a hiányos folyadékfogyasztás is hozzájárul a szájszárazság kialakulásához. A szájszárazság azonban hosszú távon fogszuvasodáshoz vezet, aminek szintén egyik kellemetlen mellékhatása a rossz szájszag.

Hogy mit tehetsz a kellemetlen szájszag ellen? Legalább naponta kétszer moss fogat és egyszer még a fogselymet is iktasd be a napirendedbe. Ügyelj a fogközök és a nyelv tisztán tartására is!