Mikor van szükség gyökérkezelésre?

Mikor van szükség gyökérkezelésre?

A fogideghez kapcsolódó problémák súlyos fájdalommal és kellemetlenséggel járhatnak, valamint bizonyos esetekben a fog elveszítéséhez is vezethetnek. Épp ezért kiemelten fontos, hogy tudjuk, mikor van szükség gyökérkezelésre, melynek elsődleges célja az, hogy megmentsük az eredeti fogakat.

A két leggyakoribb helyzet, amelyben általában gyökérkezesre van szükség:

  1. a balesetek, traumák: amennyiben a fog törik, illetve megreped, a baktériumok utat nyernek a fog belsejébe, amely további problémákhoz, fertőzéshez is vezethet,
  2. a lyukas fogak ellátása: amennyiben a fogszuvasodás olyan mértéket ölt, hogy az a fogbélre is kihat, a páciens szörnyű fájdalomtól szenvedhet.

Ezen két fő ok mellett természetesen más helyzetekben is szükség lehet gyökérkezelésre, ilyenek például az ínybetegségek, a fogcsikorgatás, valamint a helytelen rágás.

Azt tehát már tudjuk, milyen helyzetek esetén van szükség az eljárásra, azonban arra is fontos felhívnunk a figyelmet, hogy milyen tüneteket és vészjósló jeleket kell figyelembe vennünk ahhoz, hogy még idejében felismerjük a problémát és megelőzzük a helyzet romlását.

Az első és legnyilvánvalóbb tünet a fájdalom, amely akár fertőzés jele is lehet. A fogak fokozott érzékenysége, valamint elszíneződése szintén problémát jelez. Gyulladás, illetve láz esetén szintén gyanakodhatunk.

Amennyiben a fogak romlása fokozatosan, nagyon lassan történik, sajnos az is előfordulhat, hogy a páciens egyáltalán nem gyanakszik, és csak akkor veszi észre, hogy gond van, amikor már nagy a baj. Ennek megelőzésére szolgál a rendszeres fogászati ellenőrzés, mellyel elkerülhető, hogy túl későn vegyük észre a problémát.

Weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy jobb felhasználói élményt nyújthassunk és a böngészés is biztonságos legyen.
Tudj meg többet!