Miért szuvasodik a fog és mit tehetsz ellene?

Miért szuvasodik a fog és mit tehetsz ellene?

Az egyik leggyakoribb dentálhigiénés betegség itthon a fogszuvasodás. Szinte lépten-nyomon hallhatjuk a kifejezést és számos későbbi fogászati probléma előfutára. Ennek oka az, hogy bár kell némi idő a fogszuvasodás kialakulásához, a folyamat során a fogainkon megtelepedő lepedék miatt azok ásványi-anyag tartalma csökken és a fog kemény szövetei egyre inkább elvékonyodnak.

Üregesedik a fogzománc, majd a dentin réteget elérve, állandósul a fájdalom, idővel pedig a fog elvesztése is valós kockázattá válik. Mint minden betegségnek, a fogyszuvasodásnak is vannak jelei, illetve okai. A fogszuvasodás tünetei közé tartozik az érzékenység a hidegre, melegre, édesre vagy sósra, a hosszabb-rövidebb ideig fennálló fájdalom, fehér, illetve barnás foltok a fog felszínén. A fogszuvasodás kialakulása több okra vezethető vissza.

Például:

  • fogmosás hiánya vagy a nem elég alapos fogmosás,
  • nem megfelelő szájhigiéné,
  • lepedékképződés,
  • egészségtelen – túl savas – étkezés.

Fogszuvasodás esetében is igaz, hogy könnyebb megelőzni a bajt, mint visszafordítani a folyamatot. Egészséges és vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag táplálkozással, a cukros és szénsavas üdítők, egészségtelen nassolnivalók mellőzésével máris sokat tehetünk a megelőzés érdekében. Főleg akkor, ha mellette a fogmosást és fogápolást, a rendszeres fogászati ellenőrzést sem hanyagoljuk el. Ha már megtörtént a baj, akkor az aktuális állapottól függően fogtömés, gyökérkezelés, foghúzás vagy más szájsebészeti beavatkozásra lesz szükség. Ahogy mindig is mondjuk: jobb a megelőzés! 😊

Weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy jobb felhasználói élményt nyújthassunk és a böngészés is biztonságos legyen.
Tudj meg többet!