Miért és hogyan kell használni a fogselymet?

Miért és hogyan kell használni a fogselymet?

Biztosan sejtetted már, hogy a fogselyem rendszeres használata több célt is szolgál. Egyfelől ott van a fogaink tisztán tartásának kérdése. Ugyanis a fogközök tipikusan azok a területek, amiket a normál és az elektromos fogkefék sörtéi is nehezebben vagy épp sehogy sem érnek el, hiszen egyéni adottságoktól függően, elég szűkre szabott lehet ez a terület.

Nemcsak ételmaradékok rakódhatnak le itt, de ennek hatására a lepedék kialakulása is valós problémaként jelentkezhet, ami később fogászati problémákhoz, például fogínybetegségekhez, a fogak felszínének szuvasodásához vezethet. Ennek elkerülése érdekében vethető be a fogselyem, hiszen rendszeres használata segít tisztán tartani a fogakat és eltávolítani a lepedéket a fogközökről, valamint a fogak-, illetve az íny találkozásánál. Ebből a szempontból nézve a fogselyemnek nemcsak a fogak tisztán tartásában, hanem a fogakat érintő betegségek megelőzésében is szerepe van. Éppen ezért jó, ha főszerepet szánsz neki a szájhigiéniai kelléktáradban. 😊 Milyen fogselymet használj? A fogselyem alapvetően lehet viaszolt vagy nem viaszolt. Hogy kinek melyik válik be, az egyéni preferenciáktól is függ, így érdemes ezt a saját fogadon is kitapasztalni.

Hogyan használd a fogselymet?

  1. Vágj le egy 35-45 cm hosszú darabot, majd a két végét tekerd a két mutató- vagy középső ujjad köré. Arra figyelj, hogy a két ujjad között egy 3-6 cm-es darabot ki tudj feszíteni, hiszen ezzel fogsz majd dolgozni.
  2. Ha készen állsz, akkor ezt a kifeszített darabot vezesd be az első tisztításra szánt fogközbe. Az teljesen mindegy, hogy a felső vagy az alsó fogsoroddal kezded a mutatványt, úgy csináld, ahogy neked kényelmesebb.
  3. Amikor a fogselyem már bent van a fogközben, C-alakban húzd rá a tisztítandó fogra és óvatosan kezdd fel-le húzogatni a fogselymet. Úgy, hogy az természetesen ne mozduljon el a fog oldaláról, valamint a hátoldalát se hagyd ki. Amikor kész vagy az egyik foggal, kezelésbe veheted a mellette lévőt is.
  4. Amikor új fogra térsz át, ne az előző fognál használt szakasszal folytasd a tisztítást: tekerj le egy tiszta szakaszt az ujjadról, a másikra pedig tekerd fel a használtat és máris folytathatod a fogtisztítást.

Amire fontos figyelned, hogy mindig gyengéden dolgozz és ne tegyél hirtelen, erős mozdulatokat, mert azzal megsértheted a fogínyt. Használj te is fogselymet és őrizd meg a lehető legtovább fogaid egészségét és tisztaságát. 😊

Weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy jobb felhasználói élményt nyújthassunk és a böngészés is biztonságos legyen.
Tudj meg többet!