
Mi is történik pontosan a fogszuvasodás során, ami az egyik leggyakoribb szájbetegség, és amitől annyian rettegünk?
A szánkban lerakodó bakteriális lepedék étkezés után savakat szabadít fel, melyek elkezdik pusztítani a fogszöveteket és a fogzománcot, szépen lassan egyre mélyebbre ásva, míg végül a fogaink belsejébe hatolnak. Amennyiben ezt a folyamatot nem állítjuk meg, a fog akár el is pusztulhat.
Mely 6 tényező befolyásolja a romlás mértékét?
- a fogak morfológiája: az egyes fogak zománcának összetétele, elrendezése és textúrája mind-mind tényezők
- a nyálunk: mivel nagy szerepet játszik a szájhigiéniában, segít a fogakat tisztán tartani és a baktériumokat elpusztítni, a nyál és PH-értékének csökkenése elősegítheti a fogszuvasodást
- az étkezési szokásaink: amennyiben sok szénhidrátot fogyasztunk (különös tekintettel a magas cukortartalmú ételekre és italokra, mint pl. tészták, sütemények, szénsavas üdítők) elősegítjük a bakteriális folyamatokat
- higiénia: a legfontosabb tényező, hiszen a napi kétszeri fogmosás és egyszeri fogselymezés segít megszabadulni a fogainkon maradt lepedéktől, megelőzve ezzel a bajt
- az idő: amennyiben túl sok idő telik el az étkezés és a fogmosás között, megnő a fogszuvasodás esélye
- a gének: természetesen itt is közrejátszanak, erre azonban nincsen hatásunk Bármi is vezet azonban a lyukas foghoz, mindenképp szükség van a kezelésére az egészséges fogsor megőrzéséhez.
Épp ezért javasoljuk a rendszeres fogászati ellenőrzéseket, hogy időben fény derüljön a problémára.