Kellemetlen fertőzés: az ajakherpesz és ami mögötte van

Kellemetlen fertőzés: az ajakherpesz és ami mögötte van

Ha az ajakherpesz szóba kerül, senki sem ugrál az örömtől. Ez nem is csoda, hiszen a világ egyik legelterjedtebb fertőző betegsége, aminek tünetei nemcsak kellemetlenek, hanem látványosak is.

Maga az ajakherpesz az esetek többségében a herpes simplex vírus 1-es típusa, amit gyakran HSV 1-ként rövidítenek. Leggyakoribb jellemzője, hogy a szájon először apró, bizsergő, égő, viszkető és olykor fájdalmas, folyadékkal teli vörös hólyagok jelennek meg. Később pedig, ahogy előre halad a fertőzés és kifakadnak a hólyagok, kéreg képződik a fertőzött területen. Leggyakoribb előfordulási helyei az ajak, a szájüreg, a torok és az íny, ritkán pedig akár még a szem környéke és az arc más területei is veszélyben lehetnek. Ami a vírus teljesítményét nézve sajnos igen figyelemre méltó, hogy a felnőtt emberek 90-98%-a – erről megoszlanak a vélemények – gyakorlatilag maga is vírushordozó, akár már gyerekkorától kezdve. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a vírus csak akkor aktiválódik, ha az immunrendszer valamilyen okból kifolyólag legyengül. A tünetek általában 7-10 napon belül elmúlnak, azonban az inkubációs – vagyis fertőző – időszak akár 6 napig is tarthat, így érdemes kerülni az érintkezést másokkal. A fertőzést teljes mértékben ugyanis nem lehet megszüntetni: egy életre velünk marad és az egyéni adottságoktól függ, hogy évente több alkalommal, évi 1 alkalommal, több évente alakul-e ki újból.

Az alábbi esetek mindenesetre fokozzák a herpesz újbóli kialakulásának kockázatát:

  • legyengült immunrendszer,
  • stressz,
  • fáradtság,
  • menstruáció,
  • influenza,
  • megfázás,
  • láz.

Ami különösen fontos, hogy herpesz esetén például fogászati kezeléseket sem lehet végezni, hiszen egy fertőző betegségről van szó. A herpesz ugyanis nemcsak nyállal vagy a nyálkahártyával való érintkezés során fertőz, hanem cseppfertőzéssel is – például a törülközők, poharak stb. megfogása által is. Ezért érdemes elkerülni azokat a helyzeteket, amik herpesz hólyagok kifakadásához vezetnek és fennáll a fertőzés kockázata – ilyen a fogászati kezelés is.

Weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy jobb felhasználói élményt nyújthassunk és a böngészés is biztonságos legyen.
Tudj meg többet!