Hogyan kerüljük el, hogy fogkefénk baktériumok otthona legyen?

Hogyan kerüljük el, hogy fogkefénk baktériumok otthona legyen?

Ha láttál már valaha fogkefét mikroszkóp alatt, tudod, hogy a látvány elég ijesztő lehet: a sörtékhez számtalan kis baktérium kapaszkodhat, akik alig várják, hogy újra visszakerülhessenek a szádba.

Néhány egyszerű tipp segítségével azonban könnyedén elkerülheted, hogy „jól érezzék magukat” a környezetükben, és sokáig vendégeskedjenek a fürdőszobádban. :)

Mit fontos tudni ezekről a kórokozókról? Leginkább alacsony oxigéntartalmú környezetben szeretnek gyarapodni, így az ideális közeg számukra egy nedves, meleg, sötét helyszín lenne – épp ezért szeretik támadni a fogínyt is. Amennyiben azonban ezeket a feltételeket (vagy legalább az egyiket) megszüntetjük a környezetükben, könnyedén legyőzhetjük őket.

Íme három egyszerű tipp:

  1. hagyd a fogkeféd teljesen megszáradni a fogmosások között: ennek a legegyszerűbb módja (bármilyen furán is hangzik), hogy egyszerre ne csak egy fogkefét használj, hanem legalább kettőt, folyamatosan rotálva őket a hét folyamán (A nap, B nap, újra A nap, és így tovább), hiszen így mindig lesz elég idejük megszáradni
  2. tárold a fogkeféd napos helyen: a természetes napfény csodálatos fertőtlenítő, így ha teheted, mindenképp ablakpárkányban tárold a fogkeféd
  3. éjszakára hagyd a fogkefét 1%-os hidrogén-peroxidban ázni: mivel a peroxid oxigéngazdag sav, könnyedén keresztbe tesz a bacilusoknak… amikor reggel szeretnéd használni a fogkefét, csak öblítsd ki alaposan, és már moshatod is a fogadat.

Te melyik tippet fogod kipróbálni?

Weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy jobb felhasználói élményt nyújthassunk és a böngészés is biztonságos legyen.
Tudj meg többet!