Ez történik, ha túl durván vagy túl gyakran mosod a fogaidat

Ez történik, ha túl durván vagy túl gyakran mosod a fogaidat

Gyakran látni-hallani olyan tévhiteket a fogápolással kapcsolatban, amik bár első ránézésre logikusnak tűnnek, mégis több károd lesz belőle, mint hasznod. Ezek közül is főként kettő honosodott meg a köztudatban:

  • minél erősebben súroljuk a fogainkat, az annál tisztább lesz,
  • mossunk fogat lehetőleg minél gyakrabban, hiszen azzal csak a fogaink egészségének teszünk jót.

Sajnos mindkét felvetés hamis reménnyel kecsegtet. Annak ellenére, hogy a fogzománc az egyik legkeményebb anyag a szervezetünkben, bizonyos külső hatások még erre az ásványi anyagokból felépülő rétegre is káros hatással lehetnek. Ha túl erősen vagy gyakran mosod a fogadat még ez a szinte kőkemény réteg is megsérül:

  • mivel megváltozik a száj pH-értéke, a savas környezet hatására a fogzománc kopni és szuvasodni kezd,
  • túl erős nyomásra és a durva mozdulatok hatására a fogzománc elvékonyodik, aminek szintén fogszuvasodás, valamint fogérzékenység is lehet a vége,
  • ha erős sörtéjű fogkefét használsz, ráadásul azt is durván, felsérted vele a fogínyt, ami ennek hatására visszahúzódik és védtelenül hagyja a fognyakat,
  • amennyiben nemcsak az ajánlott napi 2 fogmosást iktatod be, hanem az étkezések vagy akár szénsavas italok fogyasztása után is megmosod a fogad, nem adsz elegendő időt a nyálnak arra, hogy semlegesítse az ételek-italok savas hatását, ami szintén a fogzománc és a dentin réteg romlásához vezethet.

Intő jel lehet arra, hogy túl durván, túl erősen mosod a fogadat:

  • a fogínyvérzés,
  • az ínyvisszahúzódás,
  • a fognyaki érzékenység,
  • a túl gyorsan – 1-2 hónap – elhasználódó fogkefe.

Annak érdekében, hogy ne szembesülj a problémával, vagy enyhítsd a már jelentkező tüneteket, át kell alakítanod a fogápolási rutinodat. Bőven elég, ha naponta 2 alkalommal – reggel és este – 3-5 percen keresztül mosod a fogaidat. Közepes keménységű sörtéjű fogkefével, gyengéd körkörös mozdulatokkal. Amennyiben mégis fontos lenne – például egy megbeszélés vagy randevú miatt – nap közben is fogat mosnod, figyelj arra, hogy legalább 30 perc teljen el az étkezések, valamint a szénsavas italok fogyasztása után. Ezzel elég időt adsz a nyálban lévő enzimeknek arra, hogy helyreállítsák a száj pH-értékét. De a legjobbat mégis akkor teszed a fogaiddal, ha a lehetőségeidhez mérten, hanyagolod az étkezések utáni fogmosást.

Weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy jobb felhasználói élményt nyújthassunk és a böngészés is biztonságos legyen.
Tudj meg többet!