Dentophobia - Miért félünk a fogorvostól?

Dentophobia - Miért félünk a fogorvostól?

A jelenség olyan gyakori, hogy átlagosan 100-ból 15 ember rendszeresen nem jelenik meg fogászati ellenőrzéseken és kezeléseken a félelmei miatt.

Az oka egyszerűbb, mint gondolnánk: az érintetteket valószínűleg korábban fogászati trauma érte – legtöbbször még gyerekkorban. Az agyunk tudat alatt összeköti a korábbi fájdalmas élményt a helyszínnel, így kialakul a fóbia.

Az is előfordulhat, hogy abban az időszakban voltunk stresszesek, amikor a fogászt látogattuk, ez szintén hasonló eredményhez vezethet később. Kutatások kimutatták, hogy az emberek leggyakrabban azzal indokolják félelmüket, a kezelések során emberi hibákból kifolyólag maradandó baja eshet fogainknak vagy a szánknak. A másik leggyakrabban megnevezett ok magától a fogorvostól való félelem: mi történik, ha épp rossz napja van, ha nem elég óvatos a munkája során, stb-stb…?

Olyan is előfordul, hogy a páciens, aki fél a kezeléstől, sosem járt még korábban fogorvosnál. Egy másik tanulmány szerint pedig a dentophobia örökölhető is, így a szüleink DNS-éből genetikai úton a miénkbe is eljut. Minél jobban szorong egy rokonunk, annál nagyobb hatással van ránk is. A nyugtatás során eltérhetnek a szülői szerepek: általában az apuka az, aki enyhíteni tudja a gyermek és az anyuka félelmeit is.

Akármitől is alakul ki a félelem, fontos, hogy olyan orvost találjunk, akiben megbízunk, és aki segítségével le tudjuk küzdeni a szorongást. Mi a MindentMentnél mindent megteszünk, hogy pácienseink biztonságban érezzék magukat kezeink között.

Weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy jobb felhasználói élményt nyújthassunk és a böngészés is biztonságos legyen.
Tudj meg többet!