Az egyik legkellemetlenebb, fogászathoz kötődő jelenség kétség kívül a szájszag.

Az egyik legkellemetlenebb, fogászathoz kötődő jelenség kétség kívül a szájszag. 

A jelenség hatással van a szenvedő páciens mindennapjaira, így könnyen elveheti az önbizalmát, zavarba ejtővé teheti az általános szociális helyzeteket is.

A rossz lehelet egy tünet, melynek leggyakoribb okai vagy a fogakhoz/szájhoz köthetők, (mint például a fogszuvasodáshoz és a fogínygyulladáshoz) illetve gyomor- vagy légzőrendszeri problémákhoz.

Fontos, hogy a gond gyökerére találjunk megoldást, így a hatása is megszüntethető. A szájszag rendkívül gyakori: egyes kutatások szerint a populáció csaknem 30%-át érinti – ennek ellenére sokan nem tudnak róla, hogy ebbe ők is beletartoznak. A jelenséget leggyakrabban kiváltó okok:

  1. rossz szájhigiénia, fogszuvasodás, ínybetegségek
  2. dehidratáltság
  3. stressz
  4. dohányzás
  5. légzőszervi problémák
  6. gyomorproblémák, anyagcsere gondok
  7. bizonyos gyógyszerek folyamatos szedése

Mit tehetünk, hogy megelőzzük, illetve megszüntessük? Mindenképp figyeljünk oda a rendszeres és megfelelő szájápolásra, lehetőleg fogyasszunk kevés alkoholt és ne dohányozzunk, igyunk megfelelő mennyiségű vizet, és rendszeresen járjunk fogászati ellenőrzésre. Sokat segíthetnek továbbá az esztétikai fogászati kezelések, mint a fogkő-eltávolítás, melynek során a fogakat professzionális úton megtisztítjuk a bakteriális lepedéktől.

Weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy jobb felhasználói élményt nyújthassunk és a böngészés is biztonságos legyen.
Tudj meg többet!