Amit a szájvizekről tudnod érdemes

Amit a szájvizekről tudnod érdemes

A száj- és fogápolás kapcsán rengeteg szó esett már a megfelelő fogkefe és fogkrém kiválasztási szempontjairól, de a fogselyemről is megosztottunk már néhány hasznos információt.

Éppen ezért nem maradhat ki a sorból az eddig kissé elhanyagoltnak tűnő szájhigiénés termék, a szájvíz sem. Néhány évvel, esetleg 1-2 évtizeddel ezelőtt ugyanis nem volt még akkora választék belőlük, mint manapság és a boltok polcain roskadozó termékek könnyen zavarba ejthetnek téged. Emiatt adódik a kérdés: mikor és miért érdemes szájvizet használni, na és persze milyet?

A szájvizek egyik legfontosabb ismérve, hogy alapvetően 2 típust különböztetünk meg belőlük. Az egyik az, amit terápiás jelleggel, erősebb hatóanyagainak köszönhetően kúraszerű használatra javasol a fogorvos, például az afta gyógyítására, szájsebészeti műtétek regenerálására, esetleg szájszag kezelésére. A másik alaptípust alapvetően mindennapos használatra terveztek, a szájüregi és fogászati problémák megelőzésének részeként.

A terápiás jellegű szájvizek legfőbb összetevői közé a CHX (klórhexidin), a CPC (cetilpiridium-klorid), a fluoridok és a hialuronsav tartoznak. Amennyiben ezeket látod a szájvíz csomagolásán, orvosi javaslat nélkül ne használd őket, mert többet árthat, mint amennyit használ. A mindennapos használatra tervezett szájvizek között találhatsz olyat, ami kellemes leheletet biztosít, de fogfehérítés és zománcvédelem is lehet a készítmény célja. Összetevőit tekintve főként fluoridokat, aromákat, alkoholt és esetleg színezéket tartalmaznak.

Fontos, hogy terápiás szájvizet csak komolyabb egészségügyi probléma esetén érdemes használni, míg az általános verzió használata előtt mindenképpen nézz utána a hatóanyagtartalomnak. Mit tartalmaz, mennyi fluorid és alkohol van benne, hiszen vannak, akik allergiások lehetnek egyik-másik összetevőre. Illetve, abban az esetben, ha fluoridos fogkrémet használsz, akkor ajánlott csökkentett fluoridtartalmú szájvizet választani, hogy elkerüld a kockázatos, túl magas fluoridbevitelt. Mindig nézd meg az összetevőket, majd válassz a saját igényeinknek megfelelőt.

Azt még érdemes megjegyezned, hogy a szájvíz használata nem helyettesíti, csupán kiegészíti a fogmosást, ugyanúgy, ahogy a fogselyem.

Weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy jobb felhasználói élményt nyújthassunk és a böngészés is biztonságos legyen.
Tudj meg többet!