Amit a sárga fogról tudni érdemes

Amit a sárga fogról tudni érdemes

Sajnos a legtöbbünknek nem olyan vakító fehér a foga, mint a reklámokban szereplő modelleknek. Gyakori probléma, hogy a fog fehérségét az esztétikailag nem éppen vonzó sárgás árnyalatok váltják fel, ahonnan már csak néhány lépés a foltos, barna fogfelület.

Mivel a való életben nem tudjuk photoshopolni magunkat, érdemes utána járnunk annak, hogy mitől látszódhat sárgának a fogunk és mit tehetünk a megelőzés, vagy épp a probléma kezelése érdekében. Fogaink vakító fehérségéért az áttetsző fogzománc a felelős.

Abban az esetben, ha ez valamilyen káros szokás – például a savas ételek és italok, esetleg dohányzás – hatására elvékonyodik, egyre láthatóbbá fog válni a zománcréteg alatt meghúzódó dentin réteg, ami sárgás árnyalatú. Emiatt az egyedi genetikai adottságoktól is függ – az egyes fogrétegek vastagsága és áttetszősége –, hogy mennyire látszódik sárgásnak a fogunk.

A genetikai adottságokon kívül azonban az sem mindegy, hogy külső vagy belső elszíneződésről beszélhetünk. A külső elszíneződést okozhatja a már említett dohányzás, illetve olyan erős színű ételek és italok, mint amilyen a kávé, a vörösbor, a tea, a csokis sütemények. A belső elszíneződés már kicsit trükkösebb dolog. Ezt ugyanis okozhatja például fluoridhiány, valamilyen trauma, esetleg olyan kémiai anyaggal való érintkezés, ami káros hatással van a fogaink színére, de akár még gyógyszerek is kiválthatják a fog elszíneződését.

Megelőzésképpen érdemes odafigyelni a fogunknak is megfelelő táplálkozásra: kerüljük el a cukros és szénsavas üdítőket, a savas kémhatású élelmiszereket, ellenben vigyünk be több olyan tápanyagot, ami kalciumban és D-vitaminban is gazdag. Emellett a rendszeres fogmosás és fogselyemhasználat, időnként egy kis szájvíz, valamint a rendszeres fogászati ellenőrzés is sokat segíthet abban, hogy fogaink sokáig fehérek és egészségesek maradjanak. Már elsárgult fogak esetében pedig a fehérítő hatású fogkrémek használata is segíthet, illetve a fogfehérítés is látványos eredményeket hozhat.

Weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy jobb felhasználói élményt nyújthassunk és a böngészés is biztonságos legyen.
Tudj meg többet!