Ahogy más egészségügyi témákkal kapcsolatban, úgy fogainkról is számtalan téves mítosz terjeng, melyek közül a 7 legnépszerűbbet most megcáfoljuk.

Ahogy más egészségügyi témákkal kapcsolatban, úgy fogainkról is számtalan téves mítosz terjeng, melyek közül a 7 legnépszerűbbet most megcáfoljuk.

  1. A vérző íny miatt nem kell aggódni. TÉVES: Ha fogmosás közben vérzel, és azt hiszed, ez azért van, mert megfelelően tisztítod a fogsorod, tévedsz. Az íny valójában akkor vérezhet, ha be van gyulladva, ami később súlyosabb problémákhoz vezethet. Mindenképp fordulj vele orvoshoz!
  2. A tejfogakat nem kell olyan alaposan ápolni, mint a maradandóakat. TÉVES: A kihulló fogakra épp olyan fontos odafigyelni, mint későbbi utódaikra, ugyanis az első egészségügyi állapota hatással van a később érkezőre is.
  3. Minél erősebben mossuk a fogakat, annál tisztábbak lesznek. TÉVES: Sokkal fontosabb a megfelelő technikára és időre odafigyelnünk, mint a tisztítás erősségére. Az erőszakos mozdulatokkal nem csak nem tisztítunk hatékonyabban, árthatunk is az ínyünknek és a fogzománcnak.
  4.  Étkezés után javasolt a fogpiszkáló használata. TÉVES: Az apró fadarabbal súlyosan megsérthetjük fogainkat és ínyünket. Ha úgy érzed, nem elég a fogmosás, mindenképp használj fogselymet, így a nehezebben hozzáférhető helyeket is megtisztíthatod.
  5. Idős korunkra mindenképp elveszítjük az összes fogunkat. TÉVES: Nem az öregedéstől függ, hány fogunk marad meg, csupán attól, mennyire vigyázunk rájuk és ápoljuk őket. A megfelelő szájhigiénia és a rendszeres fogászati ellenőrzések mind-mind hozzájárulnak az időskori egészséges fogsor megőrzéséhez.
  6. A fogtisztító eljárások roncsolják a fogzománcot. TÉVES: A technológiák melyekkel napjainkban dolgozunk, amellett, hogy alaposan megtisztítják a fogakat, nem tesznek kárt azok felületében.
  7. Szódabikarbónával vagy citromlével mosva a fogainkat azok sokkal fehérebbek lesznek. TÉVES: A kémiai reakcióknak köszönhetően sérül a fogzománc, mivel a sav lemarja a felső rétegeket. Amennyiben fehérebb fogsorra vágysz, mindig professzionális segítséget kérj!
Weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy jobb felhasználói élményt nyújthassunk és a böngészés is biztonságos legyen.
Tudj meg többet!