A tejfogak akkor hullanak ki, mikor maradandó fogaink az íny belsejéből elkezdik őket nyomni, így azok meglazulnak, majd végül kiesnek.

A tejfogak akkor hullanak ki, mikor maradandó fogaink az íny belsejéből elkezdik őket nyomni, így azok meglazulnak, majd végül kiesnek.

Az ezzel járó fájdalom sajnos a gyerekekben gyakran negatív élményt okoz, így a legtöbb szülő igyekszik különböző trükkökkel megnyugtatni őket.

Nálunk fogtündér néven ismert az a karakter, aki a kicsik kihullott fogai után pénzt rak párnájuk alá, Spanyolországban viszont úgy tartja a mondás, egy Perez nevű egérke gondoskodik a feladatról.

Vajon honnan származik a kis rágcsáló története

1894-ben, több mint száz évvel ezelőtt az uralkodó írattatott egy történetet nyolcéves kisfia számára, aki akkor veszítette el első tejfogát. Így született meg Perez története, akit a spanyol és latin-amerikai gyerekek a mai napig imádnak. A sztori szerint az egér családja egy süteményekkel teli dobozban élt Madrid szívében, a királyi palota szomszédságában. Perez minden nap kiszökött, és a város csatornáin keresztül meglátogatta a gyerekeket (szegényeket és gazdagokat egyaránt), akik elveszítették fogaikat, belepillantva életükbe. A kihullott fogak helyén pedig mindig ajándékokat hagyott. A történet bátorságot, empátiát és bőkezűséget tanít a fiataloknak. Perez egyébként 2003-ban saját szobrot is kapott (pont ott a királyi palota mellett, ahol a történet szerint élt), ezzel az első fiktív karakterré válva a történelemben, akit így örökítenek meg.

Weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy jobb felhasználói élményt nyújthassunk és a böngészés is biztonságos legyen.
Tudj meg többet!