A lepedékes fog és nyelv veszélyei – fogágybetegség lehet a vége

A lepedékes fog és nyelv veszélyei – fogágybetegség lehet a vége

Az már számodra sem lehet újdonság, hogy a szájüregben rengeteg mikroorganizmus, vagyis baktérium található, amelyek többek között a fogakon, a nyelven, a szájpadláson és az ínyen is megtelepednek.

Azt azonban nem mindenki tudja, hogy ezek a mikroorganizmusok nem feltétlen károsak, de ehhez természetesen a megfelelő szájhigiéniára is szükség van. Vagyis a napi többszöri és helyes fogmosásra, de azért az egészséges táplálkozás, a fognak kedves vitaminok bevitele is sokat nyom a latban. Abban az esetben viszont, ha a szájhigiénia nem megfelelő, mert ritkán mosol fogat, nem a megfelelő fogkrémet használod, vagy elfelejted időben lecserélni a fogkefédet, megjelenik a lepedék. Ilyenkor ugyanis a nyálban lévő enzimek már nem elegendőek ahhoz, hogy sikerrel harcoljanak a számtalan kórokozó ellen. Ennek következtében a baktériumok elszaporodnak és lepedéket képeznek a szájüregben.

A lepedék előfordulhat:

  • a fogakon,
  • az ínyen,
  • és a nyelven is.

A lepedék megjelenése olyan figyelmeztető jelzés, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül. Nem csak esztétikai problémát jelent, mert idővel fogszuvasodáshoz és fogágybetegség – azaz parodontitis – kialakulásához is vezethet. Ez azért következhet be, mert a lepedékben lévő baktériumok olyan savakat termelnek, amelyek feloldják a fogzománcot, a fog egyik legfontosabb védelmi vonalát. Emellett pedig a rossz lehelet is a csomag részét képezi. Ezért érdemes odafigyelni a napi többszöri és helyes fogmosásra, a fogadnak megfelelő higiéniai termékek használatára és a rendszeres fogászati ellenőrzésre is. A megelőzés mindig jobb, mint a kezelés.

Weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy jobb felhasználói élményt nyújthassunk és a böngészés is biztonságos legyen.
Tudj meg többet!